Aasia ampsud ja aroomid – ampsud

Aasia ampsud ja aroomid – vol. 1 – ampsud

Idamaadest rääkides ei saa kuidagi üle ega ümber nende kulinaaria- ja lõhnamaailmast. Tai, hiina ja teiste Aasia köökide söögid ning aroomiteraapiad moodustavad kohaliku kultuuri tugevad ning ahvatlevad alustalad.

Alustame meie väikest kultuurireisi köögipoolelt.

Hullunud meeled Tais

Vaatamata ohtratele tai, hiina, jaapani ja muude idamaiste söögikohtade külastustele mujal maailmas, ei olnud miski ei mind ega mu limaskesti valmistanud ette tõeliseks Aasia köögiks. Sellest hetkest, kui lennuki ninaosa Tai pinda (minu esimene kogemus Aasiaga, kui AÜE väja arvata) puudutas, avastasin ennast justkui, otsata ja ääreta, lõputuid aroome, värve, tekstuure ja maitseid pakkuvast toitlustusasutusest. Aasias on pea võimatu astuda sammugi ennast uue restorani/kohviku/buffee/toidukäru järjekorras avastamata. Ja kõiki neid emotsioone peaks ju ometi üks endast lugupidav reisiblogi ka edasi andma!

Ratastel road Aasias

Aasias on iga päev nagu Kalamajas populaarsust koguv Kodukohvikute päev. Kujuta vaid ette, et nii naabri Peetril, Maril, Ülol kui Juulil on kõigil oma isiklik ülestuunitud toidukäru, millega nad rõõmsalt mööda Kopli liine rattapasunat tuututades ringi sõidavad. Aga kodus kokkuvisatud kirju koera, muffinite ja kiluvõikude asemel pakutakse nendest kärudest olematu hinna eest enamikele restoranidele silmi ette tegevaid gastronoomiaelamusi. Tais näiteks võib kõike alustades lihtsast krõbekanast, tervetetest suitsukaladest, pad thai’st ja kaheksajalgadest ning lõpetades vardasse aetud skorpionite, konnade, prussakate ja rotiga. Pane nüüd see hapnikuballoon ilusti nurka tagasi. Roti näol tegemist on plastiliinilaadsest taignast tehtud IMELISE (sinu maitse järgi) täidetud pannkoogiga, mille tegemisega muide kaasneb ka väike show.

Kirgi küttev kulinaaria

Käesolev reisiblogi võtab julguse kokku ja lubab, et kõik need Aasias tarbitud asjad maitsevad tõenäoliselt paremini kui ükski varasem versioon, mida kuskil mujal oled proovinud või kunagi proovid.

Neile paaridele, kes soovivad oma suhtesse pisut vürtsi lisada, soovitan passi Vietnami viisa tempel hankida ja sinna maojahile minna. Olge mureta- keerulisem töö teie eest juba tehtud, kuna maod on varasemalt kinni püütud. Nüüd tuleb vaid meeldiv söögikoht valida, meespoolel maoveri kõrist alla valada ja valida meelepäraseim viis ülejäänud mao valmistamiseks. Muide, valikutesse ei kuulu vööks, käekotiks või kingadeks monteerimine. Aasia kohalike professionaalide sõnul jääb edasi vaid oodata, kuidas mehe potents mühinal tõusma hakkab. Antud reisiblogi ei saa toote efektiivsuse osas garantiid anda, kuna isiklik kogemus mainitud delikatessiga puudub.

Kuumad kogemused

Inglise keeles on eeldamise kohta ilus ütlus, mis kokkuvõtlikult tähendab, et see ei ole rada, mida valida. Igatahes, otsustasin siis Tai kohaliku Ülo toidukärust pisut kalmaari hammaste taha visata ja küsimuse peale, kas soovin roale ka kastet lisada, vastasin julgelt “Of course!” (tõlk. Aga loomulikult). Tõenäoliselt oleksin võinud Aasia Ülo kulmukortsutusest väja lugeda, et tegemist oli vale vastusega, aga minu kahjuks oli Ülole minu soov seaduseks. Nii suskasingi korraliku ampsu kastmesse uputatud kalmaari põske ja lasin oma keelel, huultel, kurgul, mandlitel lahtise leegiga põleda.

Inspiratsioon jää dieedist

Järgneva tunni jooksul jagasin oma armsa abikaasaga pudeli põhjas olevat kahte lonksu vett nagu kõige kallimat aaret ning krõbistasin jääd usinamalt kui väidetavalt supermodellid.
Minu kallis abikaasa, kes karmi Nõukaaja väljakaskena ilmselt lähtus printsiibist, et toitu järgi jätta ei tohi, litsus sisse nii palju Tai kalmaari, kui magu kannatas. See on meie aja ja käesoleva reisiblogi tõeline kangelane. Kusjuures, pean nentima, et tänaseks päevaks armastan mina ja mu armkoest koosnev limaskest vägagi kohalikke vürtse samal ajal kui kangelane kipub neist kauge kaarega mööduma.

Lõpetuseks…

Lõpetuseks veel reisiblogi nipinurk. Väike alalhoiu nipp Tai ja muu Aasia köögiga toime tulemiseks. Siinkohal oleks väga asjakohane üks mu armsa isa lemmikütlusi: “Tark õpib teiste vigadest, loll ei õpi omadest ka”. Oma esimesel Aasia reisil eeldasin ilmselt, et mu suuõõs ning limaskestad on tehtud terasest ning mingi väike amps juba neile märki ei jäta. Mul ei olnud õigus ja mul on (ilmselt) armid selle tõestuseks. Ära sina seda viga tee! 😉

Tark õpib teiste vigadest, loll ei õpi omadest ka

Soovituseks oskan Aasia reisi plaanijatele vaid öelda, et PALUN ärge valige hotellide imelistes hommikusöögi buffee’des nosimiseks vinkut ja röstsaia, vaid andke kohalikule imeköögile võimalus! Ja palun, palun, ärge lisage esimesel reisil toidukäru varrastele kastet…

Nüüd pane aga see kohaliku tai restorani menüü käest ja vaata üle meie reisipakkumised. Meil on ju ainult üks elu ja terve maailm, mida avastada! 😉

Kommentaarid (7)

[…] Seni valmistu eesootavaks Tai reisiks või ammuta inspiratsiooni muudeks sihtkohtadeks meie blogipoolel. […]

Jäta kommentaar

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.